Ammattilainen työssään: KuntaPron kehitystiimi mahdollistaa tuottavuusaskeleet

Veikko Väänänen (vas.) ja Janne Santanen ovat tärkeä osa KuntaPron kehittämistiimiä. Viime vuodet KuntaProssa on keskitytty erityisesti ohjelmistoprojektien kehittämiseen ja viilattu julkisen sektorin palveluiden toiminnanohjausjärjestelmää.

 

KuntaPron tieto- ja muutosjohtamisen yksikössä kehitetään KuntaPron järjestelmiä etukenossa. Julkinen sektori on siirtymässä aitoon palveluiden toiminnanohjaukseen, jolla voidaan vaikuttaa organisaation tuottavuuskehitykseen. Kuntax-tiimi huolehtii KuntaProssa toiminnanohjausjärjestelmän kehittämisestä.

Etätyöt ovat KuntaProssa arkipäivää. Teknologiapäällikkö Janne Santasen asemapaikka on Porissa, mutta todellisuudessa hän viilettää tien päällä ja toimisto kulkee repussa mukana. Riihimäellä asuva AX-asiantuntija Veikko Väänänen hoitaa työt pääasiassa asiakkaalla tai etänä.

– Minulla ei oikeastaan ole toimistopaikkaa, kunhan on joku tila missä työskennellä, kun tulen KuntaProhon, hän sanoo.

Molemmat ovat sitä mieltä, että etäpäivänä työteho on huomattavasti korkeampi kuin toimistolla.

– Sanoisin, että etäpäivien tehokkuus on jopa tuplat. Toimistolla sosiaaliset kontaktit vievät aikaa ja katkaisevat työnteon, vaikka on niillekin paikkansa, Santanen sanoo.

Eri puolella Suomea reissaava Santasen vetämä kehitystiimi pitää päivittäin yhteyttä muun muassa Skype-palaverein. Tiimiin kuuluu myös tekninen asiantuntija Petri-Veikko Alajärvi.

 

Eri järjestelmät nippuun

Viimeiset vuodet kehitystyössä on keskitytty nimenomaan toiminnanohjauksen ohjelmistoprojekteihin.
– Kehitämme toiminnalliseen puoleen ratkaisuja, joilla optimoidaan esimerkiksi asiakkaan resurssien, tilojen ja laitteiden käyttöä, Santanen kuvailee.

Kyse on siis palveluiden toiminnanohjauksesta, joka KuntaPron tuotteena tunnetaan nimellä Kuntax ERP. Se toimii pilvessä Microsoftin Dynamics AX:n alustalla. Julkisella puolella palveluiden toiminnanohjaus on vielä uutta, vaikka yksityisissä yrityksissä se on ollut jo vuosikymmeniä osa tehokasta ja tuottavaa toimintaa.
– Moni asia toimii ilmankin, mutta toiminnanohjausratkaisujen tiedetään mahdollistavan toiminnan tehostumisen jopa 20 prosenttia, Santanen sanoo.

Nyt julkisella puolella on paljon eri järjestelmiä, jotka eivät toimi yhteen. Palveluiden toiminnanohjausjärjestelmä Kuntax ERP korvaa erillisratkaisut ja näin käytössä on vain yksi järjestelmä.
– Järjestelmäämme on kehitetty tuhansia päiviä ja lisäksi on haettu meille sopivia kumppaneita. Kaikkea ei ole ollut tarkoituskaan tehdä itse, vaan hakea oikeat ja sopivat kumppanit, Santanen korostaa.

Veikko Väänäsellä on 20 vuoden kokemus it-elämästä. KuntaProlla hän on ollut kaksi vuotta. Usko nykytekemiseen on suuri.
– Nyt on otettu isoja askelia eteenpäin ja oikeaan suuntaan. Olen pohjimmiltani kustannusorientoitunut ihminen ja näen tässä konseptissa jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole vielä uskaltanut tehdä. Nyt olisi oltava laukalla, ja haluan olla mukana tässä jutussa juuri nyt, Väänänen toteaa.

 

Mallinnus kertoo mahdollisuudet

Kehitystiimi mallintaa asiakkaan toimintaprosesseja ja näyttää asiakkaille, miten heidän toimintansa tehostuisi järjestelmän käytöllä. Tarkoitus ei ole kehittää vain kehittämisen vuoksi, vaan tehdä asiakasomistajille ratkaisuja, joille on todellista tarvetta ja kysyntää. Toiminnanohjausjärjestelmä sopii toiminnan tehostajaksi minkälaiselle organisaatiolle tahansa teatterista hoivapalveluihin tai tekniseen toimeen.
– Kiinnostus mallinnuksiin on suurta. Mallinnuksen jälkeen asiakas voi katsoa, ottaako palvelun käyttöönsä vai ei. Tällä hetkellä on menossa monia projekteja työn alle, Santanen sanoo.

Erityisesti sote-sektorille etsitään kiivaasti tehokkuutta lisääviä työtapoja ja välineitä. Esimerkkinä toimii vaikkapa tilojen maksimaalinen käyttö, jossa on paljon tyhjäkäyntiä.
– Kun optimoidaan tilojen käyttö, huoneita tarvitaan vähemmän. Lääkäri voi vaihtaa huonetta sen mukaan, mikä on vapaana, kun tiedot näkyvät järjestelmässä, Santanen antaa esimerkin.