Järvenpään palkanmaksuun haluttiin vahva kumppani

Järvenpäässä ei jääty odottelemaan sote- ja maakuntauudistusta, vaan tehtiin päätöksiä ennakoiden. – Ratkaisuja on vaan tehtävä sillä tiedolla, mikä on olemassa, sillä kukaan ei oikeasti tiedä, mitä on tulossa, painottaa henkilöstöjohtaja Päivi Autere.

 

Järvenpään kaupungin ja KuntaPron asteittain tiivistynyt yhteistyö etenee helmikuun alusta alkaen, kun taloushallinnon tukipalveluiden lisäksi palkkahallinto siirtyy KuntaPron hoidettavaksi.

Järvenpäässä on kehitetty talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluiden tuottamistapoja jo vuosia. Kaupunki siirtyi taloushallinnon palveluiden osalta KuntaPron asiakkaaksi vuonna 2015 uuden järjestelmän myötä. Tuolloin palkkahallintoa ei vielä haluttu siirtää KuntaProlle, sillä rekrytointia hoitavan Resinan sähköistämisen kehittäminen oli vielä kesken. Nyt tilanne on toinen ja Järvenpäässä haluttiin palkanlaskennan taustalle vahva ja osaava toimija, jolla on hartioita toimia myös suurten järjestelmätalojen kumppanina.
– Halusimme vielä parannella omaa prosessiamme ja varmistaa KuntaPron palvelukyvykkyys odottamalla pari vuotta. Nyt kun tiedämme, että kaikki varmasti toimii, on aika ottaa askel eteenpäin, sanoo Järvenpään henkilöstöjohtaja Päivi Autere.

 

Henkilöstön siirtoon tukea ja koulutusta

Järvenpään palkkahallinnosta siirtyy kahdeksan henkilöä KuntaPron palvelukeskukseen helmikuun alussa, ja valmistautuminen aloitettiin heti kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen marraskuussa.
– Meillä on ammattitaitoinen palkkatiimi, mutta eläköitymistä on edessä, mikä olisi tarkoittanut meille uusia rekrytointeja. Nyt on huoli poissa, kun palvelu jatkuu häiriöttä KuntaProssa. Ajattelen vahvasti myös niin, että henkilöstö on jatkossa paremmassa turvassa kuin kunnan pienenä palkkatiiminä, Autere toteaa.
Kuten monissa muissakin kunnissa, myös Järvenpäässä, koetaan kunnan resurssit liian pieniksi palkanlaskennan ja kirjanpidon kaltaisten tukipalveluiden ylläpitoon ja etenkin niiden kehittämiseen.
– Muutos liittyy myös siihen, että meillä ei ole resursseja kehittää, tuottaa ja hallita näitä palveluita jatkossa.
Henkilökunnalle siirtyminen KuntaProhon on iso asia ja oma prosessinsa jokaiselle niin henkilökohtaisella tasolla kuin tiiminäkin. Henkilöstön infotilaisuudet ovat jo alkaneet ja lisää on tulossa. Esimiehille järjestetään omat koulutuksensa ja jokainen siirtyvä työntekijä käy asian läpi henkilökohtaisessa keskustelussa esimiehensä kanssa.

 

Kristallipallo olisi tarpeen

Monessa kunnassa päätöksenteko saattaa tyssätä tai hidastua sote- ja maakuntauudistusta odotellessa. Autereen mielestä nyt tehdyn päätöksen merkitys on muuttuvassa tulevaisuudessa entistä tärkeämpi. Järvenpäässä mennään mieluummin etukenossa kuin jäädään odottelemaan.
– Keskustelua tästä aiheesta on käyty paljonkin. Olemme yrittäneet nähdä tulevaisuuteen ja tehdä niin viisas ratkaisu kuin mahdollista sen tiedon mukaan, mikä meillä on, Autere pohtii.
– Työtä onnistumisen eteen on tehtävä. Meillä on äärimmäisen hyvä yhteistyökumppanuus KuntaPron kanssa ja siihen molempien osapuolien pitää olla myös jatkossa valmiita panostamaan täysillä, hän korostaa.
Ratkaisu auttaa jatkossa myös HR-palveluiden prosessien kehittämistä ja lisäarvon tuottamista, kun palkkoihin liittyvät työt siirtyvät kokonaisuudessaan KuntaProlle. Järvenpään monialaiseen HR-tiimiin jää edelleen muun muassa henkilöstöjohtaja, työhyvinvointipäällikkö sekä HR-asiantuntijoita ja rekrytointiyksikön henkilöstöä.