Kangasala avasi oven kehitykselle

Kangasalan kunnan kirjanpito ja palkkahallinnon toiminnot siirtyvät ensi vuoden alusta KuntaPron hoidettaviksi. Odotukset yhteistyön tuomista eduista ovat korkealla.

Kangasalan ja KuntaPron kumppanuussopimus allekirjoitettiin perjantaina 14. lokakuuta Kangasala-talossa iloisen odottavissa tunnelmissa. Pitkään ja perusteellisesti tehty selvitystyö saatiin vihdoin päätökseen.
– Prosessi alkoi palveluiden tuottamisvaihtoehtojen ja potentiaaliset palveluiden tuottajien selvitystyöllä syksyllä 2015, johon osallistuivat sekä KuntaPro että Kunnan Taitoa. Kunnan taloushallinto on monimutkainen kokonaisuus ja esimerkiksi konsernitilinpäätöksessä yhdistetään monella eri tavalla tuotettua tietoa yli 30 lähteestä. Oli tärkeää, että talouden prosessit saadaan yhdistettyä sujuvasti samaan järjestelmään. Myös riskienhallinnan näkökulmasta ratkaisu on kestävä, sillä KuntaPro pystyy tuottamaan palvelut paikasta riippumatta, sanoo Kangasalan laskentapäällikkö Mikko Koskela.

Myös KuntaPron toimitusjohtaja Mika Kantola kiittelee Kangasalalla kunnianhimoisesti tehtyä pohjatyötä.
– Kangasalalla on selvitetty seikkaperäisesti kaikki mahdollinen etukäteen, kaikki kivet ja riskit on käännetty, joten yllätyksiä ei ole tulossa, hän sanoo.

Sopimus tarkoittaa sitä, että Kangasalle perustetaan uusi alueellinen KuntaPron palvelupiste, joka tarjoaa palveluja kaikille lähikunnille. Kunnan talous- ja henkilöstöhallinnon henkilöstön eli 14 henkilöä siirtyvät KuntaPron palvelukseen liikkeenluovutuksen periaatteella. Muutoksen myötä Kangasala siirtyy nykyaikaiseen KuntaPron Kuntax-järjestelmään, joka toimii pilvessä.

 

Tavoitteena kustannustietoisuus

Sopimus on ennen kaikkea satsaus tulevaisuuteen ja mahdollisuus kehittää kunnan toimintaa resurssein, joita kunta ei itse olisi pystynyt tarjoamaan. Uudistus tukee Kangasalan strategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on sähköisten palveluiden ja kustannustietoisuuden kehittäminen. Kuntaxin monipuolinen ja ajantasainen raportointijärjestelmä mahdollistaa tulevaisuudessa myös tiedolla johtamisen, johon kunnanjohtaja Oskari Auvinen uskoo vahvasti.
– Voimme skannata muiden kuntien toimintaa ja kehittää omaamme. Halumme tuottaa kuntalaisille entistä parempaa tietojohtamisen kautta, hän sanoo.

Tiedolla johtaminen ei ollut kuitenkaan ratkaisussa pääosassa, vaan kustannukset ja kokonaisuus.
– KuntaPron toimintamalli tarjoaa kustannustehokkaasti lisää toimintavarmuutta palkkahallinnon ja kirjanpidon palveluihin. Saamme käyttöömme alan parasta asiantuntemusta, toimivat järjestelmät ja yhteistyökykyisen kumppanin. Tavoitteemme on tukea peruskunnan esimiestyötä KuntaPron kehittyneiden palveluprosessien avulla.  Samalla varaudumme ennalta myös maakuntauudistuksen vaikutuksiin, hän sanoo.

 

Toiminnanohjauksen tielle

Jatkossa on mahdollista ottaa käyttöön palveluiden toiminnanohjaus Kuntax ERP, jonka avulla toimintaa ja taloutta voidaan seurata ajantasaisesti. Pilviratkaisun ansiosta uusia investointeja ei tarvita, vaikka järjestelmää laajennettaisiin.
– Kangasala pääsee hyödyntämään moderneja sähköisiä ratkaisujamme ja palveluitamme, joiden avulla kunta pystyy kehittämään omaa toimintaansa pitkäjänteisesti. Samalla volyymien kasvu lujittaa yhtiön roolia hallinnon ja toiminnanohjauksen palveluiden tarjoajana, Mika Kantola sanoo.

14.10.2016 Kangasala. Kangasalatalo. Kangasalan kunta ja julkisten organisaatioiden talous- ja henkilöstöpalveluja tarjoava KuntaPro Oy ovatsopineet yhteistyöstä. KuntaPron uusi palvelukeskus perustetaan Kangasalle, minne kunta ulkoistaa omattalous- ja henkilöstöpalvelut 1.1.2017 alkaen. Sopimuksen allekirjoitustilaisuus.

– Pelkästään tukipalvelun vaihtaminen ei vielä tarkoita mitään, vaan vasta se merkitsee, että tehdään toisin. Muutoksia on siis luvassa ja niihin henkilöstö koulutetaan, sanoo Kangasalan laskentapäällikkö Mikko Koskela.

14.10.2016 Kangasala. Kangasalatalo. Kangasalan kunta ja julkisten organisaatioiden talous- ja henkilöstöpalveluja tarjoava KuntaPro Oy ovatsopineet yhteistyöstä. KuntaPron uusi palvelukeskus perustetaan Kangasalle, minne kunta ulkoistaa omattalous- ja henkilöstöpalvelut 1.1.2017 alkaen. Sopimuksen allekirjoitustilaisuus.

– Elämme kumppanuuksien ja verkostojen maailmassa, sanoo Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen. Kumppanuus KuntaPron kanssa on myös varautumista muutostilanteisiin, kuten sote- ja maakuntauudistukseen.