Ketterä toiminnanohjaus onnistuu nyt sotesektorillakin

Veli-Matti Pietilä ja Mika Kantola iloitsevat tuoreesta yhteistyöstä, joka palvelee sotesektorin asiakkaita.

 

KuntaPro on kilpailuttanut sosiaali- ja terveydenhuollon palveluprosessien toiminnanohjaus- ja potilaskertomusjärjestelmän. Nexamed Oy:n kanssa solmittu sopimus avaa mahdollisuudet kuntien sotesektorin siirtymiselle aitoon ja reaaliaikaiseen toiminnanohjaukseen.

KuntaPro tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille toiminnanohjausjärjestelmä OneCliniciä, jonka toimintaperiaate eroaa perinteisestä olennaisesti; se taipuu asiakkaan toiminnan tarpeisiin eikä päinvastoin. Järjestelmän suomalaisen version kehittäneen Nexamed Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Pietilä oli jo pitkään ihmetellyt olemassa olevien sotejärjestelmien sekavuutta ja potilaskertomuskeskeisyyttä.

— Vaikka kyse on ihmisistä, palveluprosessia voidaan hoitaa ja ohjata järjestelmällisemmin, kuten tehtaassa. Markkinoilla jo olevaa järjestelmää räätälöitiin vastaamaan Suomen toimintaympäristöä. Järjestelmään on otettu oppia Tanskasta, jota pidetään sotesektorin järjestelmien mallimaana, Pietilä kertoo.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on monimutkaisempi kuin Tanskassa, joten esimerkiksi potilastietosuoja ja työterveyden uniikki rahoitusmalli on huomioitu OneClinicin suomalaisessa versiossa.

 

Elää muutoksessa mukana

Piti tuleva soteratkaisu sisällään minkälaisia lopullisia päätöksiä tahansa, OneClinic palvelee kahta jo lukkoon lyötyä isoa linjausta: valinnanvapautta ja periaatetta, että raha seuraa potilasta. OneClinicissä asiakastieto, hoitotyöhön liittyvät tiedot ja talous kulkevat samassa kannassa. Erillisjärjestelmiä ei tarvita.

— Haluamme tarjota jatkossakin muutoksiin taipuvan ratkaisun vielä epävarmassa sotetilanteessa. Odottamaan ei kannata jäädä, vaan valmistautua soteratkaisuun hyvissä ajoin. Esimerkiksi kustannusten seuranta on OneClinicissä aina ajantasaista ja kustannustieto pystytään liittämään suoraan potilaaseen. Tietojen syöttäminen, etsiminen ja jalostaminen ovat nopeita ja henkilökunnan aikaa säästyy tärkeämpiin tehtäviin, sanoo KuntaPron toimitusjohtaja Mika Kantola.

OneClinic-järjestelmä sopii myös yksityiselle sektorille.

— Oli palveluntuottaja mikä tahansa, sen on pystyttävä raportoimaan tietoa, jotta kustannukset tiedetään tarkasti. Useat yksityisen sektorin toimijat ovat jo valinneet OneClinicin ja neuvotteluja on koko ajan käynnissä, Pietilä korostaa.

 

Oma näkymä kaikkeen tietoon

Kuntaxin tapaan OneClinic on rakennettu Microsoft Dynamics AX -pohjalle. OneClinic sulautuu näin osaksi Kuntax-järjestelmää, joka on KuntaPron pilvipalveluna tuottama kokonaisratkaisu kuntien ja sotesektorin toiminnan-, talouden- ja palvelunohjaukseen.

– Järjestelmä voidaan tuoda pilvipalveluna asiakkaille ilman erillistä räätälöintiä, mikä takaa erittäin kustannustehokkaan ratkaisun, sanoo KuntaPron kehitysjohtaja Esa Sairanen.

OneClinicissä käyttäjät voivat valita käyttöönsä tarvitsemansa modulit ja osiot, jotka palvelevat parhaiten juuri omaa työprosessia. Talous, toiminta ja potilastieto ovat näin kaikki yhdessä ja samassa ratkaisussa käyttäjän tarpeen mukaan hyödynnettävissä.