KuntaPro-päivän puheenjohtaja Ville Tolvanen: ”Tulossa on iso ja dramaattinen muutos”

– Olemme nähneet vasta prosentin verkon mahdollisuuksista, sanoo Ville Tolvanen.

Digitalisoituminen on ennen kaikkea mahdollisuus luoda uutta ja ottaa kuntalaiset mukaan vuorovaikutteiseen toimintaan. Näin kuvailee digitalisti, kasvun ja muutoksen arkkitehti Ville Tolvanen digitalisaation kärkeä kuntamaailmassa. Hän ei näe digitalisoitumista pelkästään ja perinteisesti tehostamisen välineenä, vaan myös laadun ja luovuuden lisääjänä.

Avoin viestintäkulttuuri on tätä päivää ja niin sen pitäisi olla myös kuntasektorilla. Digitalisaatio luo valtavat mahdollisuudet pohtia vuorovaikutusta kuntalaisten kanssa. Se antaa lisää vaikutusmahdollisuuksia ja lisää yhteisöllisyyttä.

– Liian usein sanotaan, että kunta ei voi, vaikka este ei ole todellinen. Tarvitaan lisää kyllä-asennetta, Tolvanen sanoo.

– Tulossa on iso ja dramaattinen muutos, jossa kyseenalaistetaan jopa kunnan olemassaolo ja sen rooli. Nyt toimitaan enemmän sen mukaan, mitä laki määrää. Jatkossa on pohdittava, miten kunta voisi olla paremmin kuntalaisten palveluksessa. Kunnan tehtävä on olla fasilitaattori – mahdollistaa ja järjestää kunnan palvelut, ei tuottaa niitä, Tolvanen sanoo.

– On myös totuttu ajatteluun, että kunta arvotetaan hyviin tai huonoihin sen sijainnin mukaan. Digitalisaatio kuitenkin vähentää kunnan fyysisen sijainnin merkitystä. Tämä tulisi huomioida kuntastrategioissa.

 

Tehokkuus ja laatu samassa pikselissä

Digitalisaatio ja tehostaminen ovat tuttu sanapari. Tolvanen näkee asian kuitenkin laajemmin.

– Digi on halvempaa ja tehokkaampaa, mutta kyse ei ole vain tehostamisnäkökulmasta. Digi tuo mukanaan mahdollisuuksia laadukkaampaan tekemiseen.

Digi tulee joka tapauksessa, se on kuin luonnonmullistus, Tolvanen siteeraa ekonomisti Bengt Holmströmiä. Ajatus saattaa pelottaa ja läkähdyttää, sillä ihmiset ovat lähtökohtaisesti turvallisuushakuisia.

– Vauhti, nopeus ja muutos ovat vaikeita asioita ihmisille. Muuttuva maailma on kaverina aika hankala tapaus. Digitalisoituminen vaatii heittäytymistä, uskaltamista ja virheensietokykyä. Suomessa kun pitäisi tietää ensin, että varmasti onnistuu ja tehdä vasta sitten. Onnistuminen tulee kuitenkin oppimisen, kokeilun ja palautteen kautta, Tolvanen pohtii.

Mikä Tolvasen itsensä on saanut syttymään digistä ja saarnaamaan sen puolesta?

– Haluan nähdä työurani aikana, kun Suomi siirtyy ajasta ja paikasta riippumattomaan tilaan ja sen, millainen työympäristö silloin rakentuu. Digitaalisuus tuo valtavasti mahdollisuuksia ja hyvää suomalaisille. Vähemmällä kulutuksella ja vaivalla voidaan luoda parempi elämä. Haluan nähdä, että Suomi voisi nousta yhteiskuntana taas digimaailman huipulle, hän sanoo.

 

Ville Tolvanen toimii KuntaPro-päivän puheenjohtajana 24.9. ja puhuu itse otsikolla: Onko digitalisaatio läkähdyttäjä vai voimaannuttaja kuntaorganisaatiossa?

Villen ajatuksiin voi tutustua myös sosiaalisen median välineissä, kuten blogissa.