Mitä, Sinäkö supersankari?

 

Elokuva- ja TV-studiot ovat viime vuosina julkaisseet ulos monenlaisia tuotoksia, joissa pääosissa olevilla henkilöillä on erilaisia yliluonnollisia voimia. Niitä katsoessa itsekin haaveilee omaavansa supervoimana esimerkiksi lukunopeuden, jonka avulla selviää päivittäisestä sähköpostitulvasta. Vaihtoehtoisesti kätevää olisi omata tulevaisuuteen näkemisen kyky, jonka avulla voisi vaistota tulevat käänteet järjestelmän päivityksen aikana.

Näitä kykyjä ei toistaiseksi ole ilmaantunut, mutta siitä huolimatta uskon vakaasti, että meillä jokaisella on joku supervoima.

Ennen kuin kokeilette lentämistä tai jonkinlaista ajatusmanipulaatiota esimieheen palkkaneuvotteluissa, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään mikä tuo kyky omalla kohdalla voisi olla.

Kerron pari esimerkkiä päivittäisestä elämästä.

Valtaosa meistä on jossain vaiheessa käyttänyt taulukkolaskentaohjelmistoa työssään. Henkilöstä ja päivästä riippuen taulukot auttavat etenemään päivän tehtävissä enemmän tai vähemmän sujuvasti.

Meillä KuntaProssa on useita henkilöitä, jotka osaavat taivuttaa ohjelman toimimaan täydellisesti oman itsensä jatkeena. Tuntuu, että he kaivavat taulukoiden ja numeroiden binääritodellisuudesta halutut asiat ihmismielen käsityskyvyn ylittävällä nopeudella vain muutamalla klikkauksella. Huimaa!

Toinen uskomaton supervoima on puhua numeroiden kieltä. Sattuneesta syystä KuntaProssa on töissä runsas joukko ihmisiä, joilla on maaginen kyky ymmärtää numeroiden salaisuus.  Nuo usein arjen supersankarit näkevät välittömästi jostain numerosarjasta, mitä niiden taakse kätkeytyy ja onko matkan varrella tehty joku tavallisuudesta poikkeava asia, mikä sitten heijastuu tuossa numerosarjassa. Us-ko-ma-ton-ta!

Miten tämä liittyy sinuun, minuun ja päivittäiseen työhön?

Uskoisin, että keskeinen menestyvän ja lisäarvoa tuottavan organisaation salaisuuksista on tunnistaa ihmisissä piilevät supervoimat. Jos lähestytään asioita tehtävien kautta, päädytään tilanteeseen, missä joku tekee jotain, usein vielä samalla tavalla kuin se on aina tehty.  Jos lähestytään asiaa ihmisten kautta, päädytään helposti paljon pidemmälle. Todennäköisesti vielä huomattavasti nopeammin.

Ihmisten vahvuuksia tunnistamalla ja tukemalla saadaan aikaan helposti useita supersankareiden kokoonpanoja, joissa yhden vahvuudet kompensoivat toisen katvealueita. Yhteistyö toimii myös saumattomasti ja organisaatiorajat menettävät merkityksensä yhteisen tavoitteen lähestyessä huimaa vauhtia.

Meillä KuntaPron Tuotteet ja palvelut -yksikössä ollaan johdonmukaisesti etsitty supersankareita. Olemme roolittaneet asiantuntijoita uudelleen ja samalla hakeneet palveluiden tuottamiseen uusia muotoja osaajien kautta. Olemme myös kannustaneet työnkiertoon ja erilaisiin yhteistyökuvioihin organisaatiorajoja rohkeasti rikkoen.

Työtä tehdään jatkossakin hyvässä vuorovaikutuksessa kuunnellen ja keskustellen.

Steve Jobs sanoi: ”On tyhmää palkata fiksuja tyyppejä ja kertoa heille, miten asioita tehdään. Annetaan heidän kertoa meille, miten asiat kannattaa tehdä.”

Lopuksi haastan jokaisen miettimään: Mikä on sinun supervoimasi?

 

Marko Vuorinen
Kirjoittaja toimii KuntaProssa Järjestelmät ja pääkäyttäjät –tiimin palvelupäällikkönä